Fase 1: Discoveryfase

In het schema hierboven zie je de verschillende fases van Design Thinking. Tijdens deze fases komt mijn onderwijsontwerp tot stand. Om deze fases meer vorm te geven, hebben wij documenten gekregen tijdens de minor KLM. Via deze documenten krijgen de fases meer inhoud. In deze fase is te zien waar ik mijn inspiratie vandaan heb gehaald en hoe ik mijn uitdaging ben aangegaan. 

Mijn uitdaging

Wat weet ik al?

Ik weet dat de leerkrachten de Ipad vaker in willen zetten.

Ik weet dat iedere groep op mijn stageschool een Ipad in de klas heeft.

Ik weet dat de groepen zelf apps kunnen downloaden op de Ipad.

Ik weet dat er op verschillende Ipads alleen nog maar de standaard apps staan.

Ik weet dat de school open staat voor ontwikkelingen.

Waar wil ik meer over te weten komen?

Ik wil nog meer te weten komen over waarvoor de leerkrachten de ipads in willen zetten.

Ik wil nog meer te weten komen wat voor soort apps de leerkrachten op de ipads willen. 

Ik wil nog meer te weten komen wat het beleid binnen de school is m.b.t. het ipadgebruik.

Mijn team

Wie ga ik bij mijn ontwerp betrekken?

Intern: Bovenschoolse ICT'er van stichting OOG, leerkrachten en kinderen van basisschool de Cirkel.

Extern: Werkgroep en docenten vanuit de minor KLM.

Wie zijn de gebruikers van mijn ontwerp?

Leerkracht en kinderen groep 4.

Inspiratiebronnen

Wat zijn inspiratiebronnen van mijn onderzoek?

Leerkrachten van basisschool de Cirkel

Leerlingen van basisschool de Cirkel

Bovenschoolse ICT'er van stichting OOG

Apple store

www.tabletportaal.com

www.eduapp.nl

Wat levert het onderzoek naar de bronnen op?

Het onderzoek naar de bronnen levert mij op dat de leerkrachten vooral willen dat de ipad voldoende gebruikt wordt door de dag heen. Dit zal meer gebeuren als er verschillende apps op de ipad staan.

De leerkrachten vragen vooral om apps m.b.t. taal, spelling en rekenen.

Via de bovenschoolse ICT'er ben ik achter een aantal sites gekomen waar ik educatieve apps kan vinden. hier heb ik ook inspiratie op gedaan voor de apps die ik daadwerkelijk wil gebruiken voor de ipad.

Uit het onderzoek bleek ook dat er maar weinig apps zijn, waar je geen account voor nodig hebt en die gratis zijn.


ICT-basisvaardigheden

Om de Ipad ook goed in te kunnen zetten en de kinderen met de Ipad aan de slag te laten gaan, heb je zelf ook ICT-basisvaardigheden nodig. De ICT-basisvaardigheden zijn de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de werking van computers en netwerken te begrijpen, om te kunnen omgaan met verschillende soorten technologieën en om de bediening, de mogelijkheden en de beperkingen van technologie te begrijpen. 

Binnen de ICT-basisvaardigheden zijn verschillende onderdelen, namelijk basisbegrip ICT, infrastructuur, standaardtoepassingen en veiligheid.

Een leerkracht moet van alle onderdelen kennis hebben om ICT-basisvaardig te zijn. Ik merk dat er binnen mijn stageschool verschillen zijn wat betreft de ICT-basisvaardigheden. Hoe jonger de leerkrachten hoe sneller zij de ICT door hebben. Zij zouden elkaar hierbij ook kunnen helpen door elkaars expertise te gebruiken en hierin schoolbreed op in te zetten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Voor- en nadelen van Ipadgebruik

De Nieuw-Zeelandse onderzoekers Henderson en Yeow (2012) deden door middel van een case study onderzoek naar de voor- en nadelen van het gebruik van iPads in de klas en maakte een diepgaande analyse. Hieronder zetten we de belangrijkste uitkomsten voor je op een rij.

Voordelen

1. Een tablet is gemakkelijk in gebruik. Hierdoor voelt leren voor kinderen laagdrempeliger aan. Zoals eerder onderzoek al aantoonde, voelen leerlingen zich beter betrokken, wanneer tijdens het leerproces gebruik wordt gemaakt van digitale leermiddelen. Hierdoor stoppen ze er meer tijd en moeite in en dit komt vanzelfsprekend de kwaliteit van hun werk ten goede. Desondanks zorgt dit niet altijd voor hogere cijfers.

2. Een tablet is simpel te verplaatsen en heb je op ieder gewenst moment bij de hand. Hierdoor kan een docent bijvoorbeeld leerlingen met iPad en zonder iPad scheiden, zodat er minder kans is op afleiding.

3. De applicaties van de iPad, zoals iBook, Key Note (Powerpoint van Apple) en Pages (Word van Apple) helpen kinderen en vervangen zaken als pen en papier. Ze kunnen daarnaast altijd op het wifi-netwerk van de school, waardoor ze altijd iets kunnen opzoeken op internet.

4. Toch zijn bovenstaande applicaties meer geschikt voor de wat oudere leerlingen van het basisonderwijs. Voor de jongsten heeft een tablet echter ook veel voordelen. Zo kunnen ze met simpele taal- en rekenspelletjes spelenderwijs kennis opdoen.

5. De docent kan duidelijke afspraken maken met leerlingen over wie de iPad beheert. Zo kan er geen onenigheid ontstaan.

Nadelen

1. Invoering van het systeem van iPads op scholen, vereist veel organisatie en administratie. Iemand moet de apparaten beheren. Denk hierbij aan het regelen van de juiste apps en een volle batterij. Dit is tijdrovend en vraagt bovendien kennis van zaken.

2. Het typen van een werkstuk is nog steeds veel makkelijker op een computer. De iPad is dan ook vooral gericht om content te consumeren, niet om die te creëren.

3. Een tablet is minder geschikt voor groepsopdrachten. Per slot van rekening kan altijd maar één persoon tegelijk de tablet bedienen. Hierbij kan de situatie ontstaan dat één leerling zich dominant opstelt, waardoor anderen de voordelen van de iPad niet ervaart. 

Er zijn dus meer voordelen dan nadelen m.b.t. het Ipadgebruik in de klas. Toch blijven mensen twijfelen of de inzet een positief effect heeft op kinderen.

Bibliografie

SLO. (2016). ICT-basisvaardigheden. Geraadpleegd op 11 augustus 2017, van http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden/digitale-geletterdheid/ict-basisvaardigheden

SLO. (2016). Voorbeeldmatig leerplankader ICT basisvaardigheden. Geraadpleegd op 11 augustus 2017, van http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden/Paginas/ICT-een-voorbeeldmatig-leerplankader.aspx

VMBO loket. (z.d.). De voor- en nadelen van ipadscholen. Geraadpleegd op 11 augustus 2017, van http://www.vmbo-loket.nl/de-voor-en-nadelen-van-ipad-scholen/