Fase 3: Ideationfase

In het schema hierboven zie je de verschillende fases van Design Thinking. Tijdens deze fases komt mijn onderwijsontwerp tot stand. Om deze fases meer vorm te geven, hebben wij documenten gekregen tijdens de minor KLM. Via deze documenten krijgen de fases meer inhoud. In deze fase is te zien hoe ik vanuit de verschillende denkhoeden van de bono naar mijn idee kijk, hoe ik met verschillende medestudenten heb gebrainstormd over mijn idee en laat ik zien welk idee eruit is gekomen.

Brainstormsessie

Tijdens de brainstormsessie kwam ik erachter dat ik al goed op weg was met mijn onderwijsontwerp. Ik heb een duidelijk idee voor ogen en tijdens de brainstormsessie kreeg ik nog een aantal tips van mijn werkgroep die ik nog beter kon verwerken in mijn ontwerp.

Tijdens de brainstormsessie met mijn werkgroep op de pabo hebben we gebruik gemaakt van een werkmodel 'brainstormen'. Dit was een makkelijke richtlijn voor ons vieren. Voor meer informatie over het werkmodel kun je op onderstaande button klikken.

 

Mijn idee vanuit verschillende hoeden

Tijdens de brainstormsessie hebben we met verschillende hoeden naar elkaars onderwijsontwerp gekeken. We hebben besproken hoe je het onderwijsontwerp zelf nog verder in detail uit kunt werken en welke hulpmiddelen vanuit de hoeden je daarbij kunnen helpen. Wil je precies weten wat de denkhoeden van De Bono zijn? Bekijk dan even mijn blog over de denkhoeden.

Rood:

Ik ben zelf erg enthousiast over mijn idee en merk aan de leerkrachten dat de behoefte aan meer Ipadgebruik op de school leeft. Ik zie een grote kans in het effectief inzetten van de Ipad. Het is namelijk zonde als die in de kast blijven liggen. Ik ben wel heel benieuwd of ik de andere leerkrachten ook enthousiast kan krijgen om de Ipad meer in te zetten.

Wit:

Als ik nadenk met mijn witte hoed, komen er wel een aantal vragen in mij op. Ik ben heel benieuwd hoe ik de apps aan kan bieden en hoe ik kan meten of de Ipad na het aanbieden van apps effectiever ingezet wordt. Is het ontwerp schoolbreed of per bouw inzetbaar? Wat voor soort gratis apps wil de school inzetten? De school heeft geen geld voor apps.

Geel:

De meeste kinderen hebben een Ipad thuis en weten precies hoe het werkt. Iedere groep heeft één Ipad. Alle Ipads zouden samengevoegd kunnen worden, bijvoorbeeld bij een kahoot quiz. De Ipad ligt in de belevingswereld van de kinderen. Het ontwerp is te gebruiken door alle leerkrachten, hoe ICT-bekwaam de leerkrachten ook zijn. 

Zwart:

Aan één Ipad per klas heb je niks. Het kost de leerkracht veel tijd om te onderzoeken hoe ze de Ipad in kunnen zetten. Niet alle leerlingen weten hoe een Ipad werkt. Alle kinderen hebben andere onderwijsbehoeften.

Groen:

Leerkrachten en kinderen kunnen zelf goed aangeven waarvoor ze de Ipad willen gebruiken. Leerkrachten richtlijnen geven om te kunnen onderzoeken wat voor apps ze willen. Je kunt het ontwerp zo groot en klein als je zelf wil maken.  

Blauw:

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de leerkrachten voor volgend jaar de Ipad vanaf dag één effectief in kan zetten. Hoe kan ik ervoor zorgen dat kinderen zo enthousiast zijn over het werken met de Ipad, dat ze volgend aar er weer mee willen werken. Wie wordt eindverantwoordelijke voor het Ipadgebruik. Dat zijn allemaal vragen die ik in mijn onderwijsontwerp moet verwerken.

Mijn idee

Naam van je ontwerp: Effectief inzetten van de Ipad.

Mijn idee:

 

Hoe werk het praktisch?

Ik wil voor alle leerkrachten een stappenplan maken voor het effectief inzetten van de Ipad. In het stappenplan staan ook voorbeelden van apps die ze kunnen gebruiken. Het stappenplan verspreid ik binnen basisschool de Cirkel en geef ik aan de bovenschoolse ICT'er, zodat het ook binnen stichting OOG gebruikt kan worden. Zo kunnen de leerkrachten volgend jaar vanaf het begin van het jaar bekijken wat de behoeften van de kinderen zijn en daar ook meteen op in spelen.

Wie heb je nodig om dit idee te maken en uit te voeren?

Ik heb leerkrachten en leerlingen nodig om te brainstormen over wat er standaard op de Ipad moet komen te staan.

Ik heb leerkrachten en leerlingen nodig om mijn ontwerp uit te voeren.

Wat hoop je te leren door je idee/prototype toe te passen in de praktijk

Ik hoop te leren dat ik steeds beter in beeld krijg wat de behoeften van de leerkrachten en kinderen zijn m.b.t. het Ipadgebruik.

Ik hoop te leren dat ik het stappenplan steeds concreter kan maken naarmate er gebruik wordt gemaakt van het stappenplan.

Ik hoop te leren dat leerkrachten enthousiast worden van het Ipadgebruik en dit volgend jaar gaan verbreden.


SAMR model

Ik ben de vier niveaus van het SAMR model gaan vergelijken met mijn idee.

Als ik onderzoek welk niveau het meeste wordt aangesproken in mijn idee, dan is dat zeker het substitution niveau. De inzet van ICT ter vervanging van een hulpmiddel zonder verandering in de didactiek. Ik gebruik de Ipad als toevoeging op de didactiek. De kinderen kunnen op een 'leuke' manier nog meer oefenen met bepaalde leerstoffen. Bijvoorbeeld de keersommen in groep 4.

Het augmentation niveau "Inzet van ICT ter vervanging van een hulpmiddel, dat leidt tot een versterking van de gebruikte didactiek" zou ik ook kunnen toepassen op mijn idee. Als leerlingen aan hun eigen leerdoel gaan werken na de verplichte taken, zouden zij de inzet van de Ipad kunnen gebruiken om zich te verdiepen in hun leerstof, i.p.v. gebruik te maken van oefenwerkbladen en andere tastbare oefenmaterialen. De Ipad wordt in deze twee niveaus gebruikt als verbetering op de lesstof. Tijdens het uitproberen van mijn ontwerp, merkte ik ook echt dat de kinderen zich beter gingen verdiepen in de lesstof en de kinderen ook plezier kregen in het werken met de Ipad.

Mijn idee zou ik nog niet zo ver kunnen toepassen in de praktijk, als in de Modification en Redefinition niveaus, doordat ik maar één Ipad per groep heb. De kinderen kunnen alleen als verrijking de Ipad gebruiken. We hebben onvoldoende Ipads om voor een hele klas via de Ipad te gaan werken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Bibliografie

Bottema, J (2012). SAMR model: hoe innovatief is de inzet van ICT in de les? Geraadpleegd op 11 augustus 2017, van http://www.leervlak.nl/index.php/icto/samr-model-hoe-innovatief-is-de-inzet-van-ict-in-de-les.html

Richard, J (2017). SAMR and the Integration of Tech Standards. Geraadpleegd op 11 augustus 2017, van http://jrichard64.wordpress.com/

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb