Fase 4: Experimentiationfase

In het schema hierboven zie je de verschillende fases van Design Thinking. Tijdens deze fases komt mijn onderwijsontwerp tot stand. Om deze fases meer vorm te geven, hebben wij documenten gekregen tijdens de minor KLM. Via deze documenten krijgen de fases meer inhoud. In deze fase is te zien wat ik heb ontworpen, wat voor feedback ik heb gekregen en hoe ik nu verder ga met het ontwerp.
Ontwerp
Wat heb ik ontworpen:
- Een stappenplan waarin staat welke stappen je kunt nemen om de Ipad effectief in te zetten.
Mijn idee was in eerste instantie om binnen de hele school voorbeelden te zoeken en al apps te downloaden. Ik kwam er al vrij snel achter dat dit niet haalbaar was in tien weken. Hierdoor heb ik wel het stappenplan voor iedereen ontworpen, maar alleen in groep 4 begonnen ben met apps downloaden en het testen van apps.
Hoe is het stappenplan tot stand gekomen:
Tijdens het ontwerpen van mijn onderwijsontwerp ben ik gaan onderzoeken wat belangrijk is om te gebruiken in het stappenplan. Ik heb tijdens het onderzoek gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Uit de bron mediawijsheid over apps heb ik gehaald welke educatieve apps er zijn en waar een goede app voor kinderen aan moet voldoen. Uit de bron van het TPACK-model heb ik gehaald welke stappen je in kunt zetten om ICT goed op een didactische manier te gebruiken. De stappen zijn vakinhoud bepalen, didactische werkvorm en app met toegevoegde waarde uitkiezen.
Feedback
Van wie heb ik feedback gekregen?
Leerkracht van groep 4, bovenschoolse ICT'er en de kinderen van groep 4.
Wat neem ik mee vanuit de feedback?
De leerkracht van groep 4 en ik merkte beide zodra er apps op de Ipad stonden, dat de Ipad veel vaker door de dag heen gepakt werd. Een aantal keer heb ik een app in de kring uitgelegd en vervolgens zag ik dat kinderen daar meteen mee aan de slag gingen. Als één kind de Ipad gebruikte, kwamen er meteen drie kinderen omheen staan om mee te helpen en mee te oefenen. Hieruit bleek dat de apps wel duidelijk effect hadden op het gebruik van de Ipad.
Vanuit de bovenschoolse ICT'er heb ik de feedback gekregen om het stappenplan uit te werken en ideeën van apps te bundelen, zodat het voor leerkrachten makkelijker is om naar apps opzoek te gaan.
De kinderen van groep 4 waren erg enthousiast tijdens het werken met de apps. De kinderen vonden het lastig om af te sluiten als daarom gevraagd werd. De feedback die ik van de kinderen kreeg was vooral heel positief. De kinderen waren betrokken als ze met de Ipad bezig waren. Wanneer ik vroeg of ze nog tips hadden voor apps kreeg ik standaard antwoorden als: 'Die app waarbij je woorden moet raden en spellen' of 'Waarbij je moet raden wat de plaatjes met elkaar te maken hebben.'
Hoe nu verder?
Wat moet ik nog doen om mijn ontwerp nog beter te maken?
- Het stappenplan concretiseren en aanpassen.
- Voorbeelden van apps bij het stappenplan voegen.
Bibliografie
Anderson, M. (2013). Technological, Pedagogical and Content Knowledge. Geraadpleegd op 11 augustus 2017, van https://ictevangelist.com/technological-pedagogical-and-content-knowledge/
Mediawijsheid.nl. (2017). Apps. Geraadpleegd op 11 augustus 2017, van https://www.mediawijsheid.nl/apps/
Reactie plaatsen
Reacties