Fase 5: Evolutionfase

In het schema hierboven zie je de verschillende fases van Design Thinking. Tijdens deze fases komt mijn onderwijsontwerp tot stand. Om deze fases meer vorm te geven, hebben wij documenten gekregen tijdens de minor KLM. Via deze documenten krijgen de fases meer inhoud. In deze fase is te zien wat de succesfactoren van mijn ontwerp zijn, welke progressie ik heb gezien op mijn stageschool en hoe ik mijn ontwerp ga delen.
Succesfactoren
Welke verhalen zou je willen dat leerkrachten over je ontwerp vertellen?
Ik zou graag willen horen dat de leerkrachten enthousiast zijn over mijn stappenplan en hierdoor de kinderen de Ipad ook vaker gaan gebruiken tijdens de lessen.
Ik zou graag willen horen dat het stappenplan de leerkrachten heeft geholpen om sneller een app te vinden voor op de Ipad.
Ik zou graag willen horen dat de leerkrachten het stappenplan volgend jaar weer gaan gebruiken.
Wat zou je kinderen willen horen zeggen m.b.t. je ontwerp?
Ik zou graag willen horen van de kinderen dat ze enthousiast zijn over het gebruik van de Ipad.
Ik zou graag willen horen dat de kinderen elkaar enthousiast maken over het gebruik van de Ipad tijdens de lessen.
Wat zou je de schoolleiding vertellen om meer steun voor je ontwerp te krijgen (in financiën of in tijd)?
Ik zou de schoolleiding vertellen dat er weinig, goede educatieve, gratis apps zijn. Om de Ipad nog meer en effectiever in te kunnen zetten is onderzoek nodig naar goede educatieve apps voor basisschool de Cirkel. Om onderzoek te doen naar de apps is tijd en geld nodig.
Welke uitkomsten van je ontwerp zou je terug willen zien in een schoolplan of ontwikkelplan?
Ik zou graag terug willen zien in het ontwikkelplan, dat er een beleid wordt geschreven over Ipadgebruik. Bij het bepalen van de beginsituatie heb ik eigenlijk niks kunnen vinden over dat beleid.
Progressie
Zie je ander gedrag bij de gebruikers?
Ik merk in groep 4 dat de betrokkenheid wordt vergroot bij het gebruiken van de Ipad. Het gebruik van de Ipad kan nog verder uitgebouwd worden, zodat het nog breder inzetbaar is. Dit kun je doen d.m.v. een zoekmachine en educatieve apps over wereldoriëntatie, muziek en gym.
Is de houding van gebruikers t.o.v. de inhoud van je ontwerp veranderd?
De leerkracht van groep 4 is positief over het Ipadgebruik en vind het erg fijn om te zien dat de Ipad nu vaker in de handen van kinderen is.
Herinner je je uitspraken van kinderen of leerkrachten die je bij zijn gebleven?
'Juf, kunnen we niet nog meer apps op de Ipad zetten?'
'Eigenlijk zou je de Ipad de hele dag door overal voor kunnen gebruiken.'
'Mag ik nu weer een spel op de Ipad doen?'
Zijn onderlinge relaties (bijv. tussen jou en collega's) tijdens het proces veranderd?
Ik merk dat andere leerkrachten wel regelmatig vroegen wat ik eigenlijk aan het doen was. Vervolgens ben ik tussendoor met meerdere collega's hierover in gesprek geraakt en heb ik die tussentijdse feedback mee kunnen nemen in het proces.
Spread the word!
Hoe ga ik mijn onderwijsontwerp delen?
Ik ga het stappenplan naar alle leerkrachten sturen en geef daarnaast uitleg over het stappenplan. Ook ga ik het stappenplan naar de bovenschoolse ICT'er sturen, zodat hij er nog verder onderzoek naar kan doen en binnen de stichting het kan verspreiden. Verder zou ik mijn ontwerp kunnen delen via educatieve pagina's op social media en natuurlijk kan ik het delen via ouderwetse mond-op-mond reclame!

Reactie plaatsen
Reacties